Esmee’s vet goede tips & tapenade

Bij een dieet worden vetten vaak als eerste verbannen. Dat klinkt ook logisch. Van vet word je dik, toch? Nope. Niet helemaal. Je hebt namelijk ook vetten nodig om jouw lichaam lekker te laten draaien. Het hangt alleen van het type en de hoeveelheid vet af of het daadwerkelijk gezond is. Zo bestaan er onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetzuren. Deze hebben allemaal een andere invloed.

Dat zit zo:

Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn essentieel. Je vindt ze onder andere in olijfolie, noten, avocado en vette vis. Deze vetten zijn gezond voor je en kunnen jouw cholesterolgehalte verlagen. Dat is gunstig want een te hoog cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten
Verzadigde vetten zijn een ander soort vetten. Ze werken juist cholesterol verhogend en je dient ze daarom met mate te eten. Je vindt verzadigde vetten bijvoorbeeld in volle melk, volvette 48+ kaas, praktisch alles wat eindigt op ‘worst’, gebak en boter. Jep, ik weet het. Niet gezellig voor het Hollandse feestje.

Transvetten
Transvetten ontstaan bij de stolling van onverzadigde vetzuren. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je iets bakt. Ook deze transvetten kunnen cholesterol verhogend werken. Saucijzenbroodjes, frikandellen, kaasvlinders, taart en koekjes zitten bijvoorbeeld tjokvol transvetten. Ook hiervoor geldt: geniet met mate. Helaas pindakaas.

Daarover gesproken: wist je dat Nederland het enige land ter wereld is waar het woord ‘kaas’ wordt gebruikt om een spread gemaakt van pinda’s aan te duiden? Toen peanut butter in 1948 in Nederland op de markt kwam, mocht het geen boter heten. Dat was namelijk een beschermde term: alleen roomboter mocht die naam dragen. Het werd dus ‘kaas’ omdat het leek op leverkaas, een product waar ook geen echte kaas in zit. Geinig toch?

Terug naar de vetten. Ze zijn namelijk noodzakelijk voor een gezond lichaam. Het is alleen wel belangrijk dat je slim kiest. Dat betekent verhoudingsgewijs meer onverzadigde vetten en minder verzadigde vetten en transvetten. Eten bevat echter altijd verzadigd vet. Het is onmogelijk om dat niet binnen te krijgen. De vuistregel: niet meer dan 10 procent van het totaal aantal calorieën mag afkomstig zijn uit verzadigd vet. De vraag is: hoe is zo’n laag percentage mogelijk? Juist, door bewust minder producten te kiezen met slechte vetten en full focus te gaan voor de goede vetten. Twijfel je of een product veel verzadigd vet bevat? Check de verpakking. Zo bevat fricandeau maar 1 gram verzadigd vet per 100 gram terwijl ontbijtspek bijna 10 gram verzadigd vet bevat. Dat is dus tien keer zoveel.

Nog steeds moeilijk kiezen? Dit zijn mijn favoriete producten met de juiste vetten:

  • Extra vierge olijfolie
  • Avocado
  • Gerookte zalm
  • Pecannoten
  • Haring
  • Amandelen
  • Edamame boontjes
  • Olijven
  • Makreel
  • Pijnboompitten

ESMEE’S VET GOEDE TOMATENTAPENADE
Tot slot deel ik graag een recept. Nu we iedere dag ons eigen feestje thuis moeten bouwen, is het immers van groot belang om te vlammen tijdens borreltijd. Nu moet álles uit de kast worden getrokken. Althans: dat is mijn bescheiden mening. En wat is daarbij onmisbaar? Nee, geen vlammetjes. Dat is wel een uitstekend voorbeeld van een transvetrijke snack trouwens, maar daar houdt het ook wel mee op.
Wat ik wel bedoel? Een smakelijke tapenade. In de basis nog gezond ook. Een goede tapenade wordt immers gemaakt van olijven en laten die nou net vol onverzadigde vetten zitten. Beetje jammer alleen dat de supermarkttapenades vaak geproduceerd worden met zonnebloemolie. En juist die olie is wat minder gunstig voor je. Door deze olie te vervangen voor extra vierge olijfolie, maken we die tapenade pas écht gezond.

Daarom hierbij een simpel tomaten tapenade receptje. Klus jij ‘m vanavond in elkaar?

Ingrediënten:
3 zongedroogde tomaten
100 gram groene olijven
2 tenen knoflook
1 eetlepel verse Italiaanse kruiden
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1 eetlepel balsamico azijn  
1 theelepel chilipeper

Alles even fijnmalen in de keukenmachine en klaar. Ook chill: voeg er ansjovis of tonijn uit blik aan toe voor nog meer smaak. Een kind kan de was doen! Let’s party tot de avondklok!

Geef een antwoord