Af en toe zondigen mag, vind ik. We moeten immers zelf de slingers ophangen. Een broodje kroket, een stukkie chocola, friet met mayo of een ijsje: het mag. Zolang je maar wéét dat je iets ongezonds eet en hier rekening mee houdt. Dat is bij junkfood, snoep of chips ook wel heel erg duidelijk. Iedereen wéét dat het slecht voor je is. Er zijn echter ook veel ‘verborgen’ calorieën en juist die zijn tricky. Producten die ogenschijnlijk gezond lijken maar dat in feite niet zijn. Ik presenteer: mijn Persoonlijke Verborgen Calorieën Lijst.
Maaltijdsalades
Salades hebben een sterrenimago. Ze staan symbool voor een gezond en slank leven en zijn altijd een betere keuze dan het patatje van de snackbar op de hoek. Toch? Helaas worden wij vaak in de maling genomen. Sommige maaltijdsalades bevatten meer dan 800 calorieën. In dit soort salades zitten soms dus meer calorieën en minder voedingsvezels dan in een hele diepvriespizza. Om moedeloos van te worden ja. Ik raad je daarom aan altijd te kijken naar de voedingswaarde en de calorieën van een kant-en-klare maaltijdsalade. Ik zeg niet dat ze allemaal zorgen voor een culinaire hartverzakking maar wees voorbereid: ik schrok me af en toe een hoedje.
TIP!
Maak een salade het liefste gewoon lekker zelf. Dat is zo gedaan en je hebt helemaal zelf in de hand wat je aan zout, garnering en dressing toevoegt.
Gezonde ‘taart’
Het internet staat er vol mee: ‘gezonde taarten’. Ik ga daar een beetje om huilen. Waarom? Omdat het eigenlijk nog steeds taarten zijn. Kun je heel gezellig agavesiroop, kokosbloemsuiker of honing gebruiken in plaats van suiker: het blijft suiker. Ik vind dat misleidend. Vol enthousiasme een groot stuk ‘gezonde’ cheesecake weghakken, want dus gezond, om er vervolgens achter te komen dat het eigenlijk nog steeds cheesecake is, maar dan toevallig op basis van kokosolie en ahornsiroop. Still guilty. Het is natuurlijk helemaal prima als je die tweede variant lekkerder vindt maar verwacht er geen dieetwonderen van.
TIP!
Als je taart bestelt, doe het dan goed en geniet van elke hap. Of, als je toch gezond wil doen, deel je punt met iemand anders. Scheelt toch weer de helft aan suikers en calorieën. Dan kan je er daarna weer mega verantwoord tegenaan.
‘Verantwoorde’ koeken
Voedselfabrikanten pakken het uiterst slim aan. Stop de koekjes in een vrolijke en gezond ogende wikkel, zet er een motiverende tekst op – ‘boordevol fruit!’ – en jawel: ze vliegen als warme broodjes over de toonbank. Helaas zijn bijna al deze repen hartstikke zoet en calorierijk. Er wordt zonder blikken of blozen geroepen dat dit soort koekjes ‘vol calcium, granen of goede bouwstoffen’ zitten. In werkelijkheid telt zo’n koekje of reep al gauw 90 calorieën per stuk en zijn ze meestal ook nog eens per twee verpakt. Dat komt dus neer op 180 calorieën voor een gezond tussendoortje waarin vooral veel suiker zit. Ter vergelijking: een plak cake bevat 126 calorieën en een volkoren boterham met volvette kaas 156 calorieën. We houden onszelf dus heel erg voor de gek met dit soort koekjes.
TIP!
Kies voor een ander tussendoortje. Denk aan een rijstwafel met gezond beleg, snackgroentes of een stuk fruit. Minder calorieën en simpelweg beter voor je.
‘Gezonde’ zoutjes
Nog zo’n leuke variant: het gezonde zoutje. Halverwege mijn studententijd was ik hier groot voorstander van. Ik was er inmiddels achter dat ik chips beter links kon laten liggen. Omdat ik toch behoefte had aan die zoute snack koos ik voor Japanse nootjes of van die rijstchippies met kruiden. Wat kan er mis zijn met zo’n onschuldig zoutje? Helaas: toch best veel. Eén handje Japanse mix bevat al 42 calorieën en iedereen weet dat het nooit bij één handje blijft. Voor je het weet is de halve zak leeg en ben je 400 calorieën verder. Wees je er dus altijd bewust van dat snacks met een gezonde uitstraling nog steeds snacks zijn. Af en toe een bakje of een handje is echt geen probleem maar laat je niet te veel verleiden door het uiterlijk.
TIP!
Lees de verpakkingen eens écht goed en vergelijk producten met elkaar. Zo krijg je een veel beter beeld van de daadwerkelijke voedingswaarde.
‘Gezonde’ smoothiebowls
Instagram staat er vól mee: healthy smoothiebowls in alle kleuren van de regenboog. Je weet wel, van die felgekleurde creaties met neurotisch gesorteerde frambozen, kokossnippers, noten en zaden als toppings. Klinkt gezond, is het vaak niet. Dat komt vooral door de lading fructose, beter bekend als fruitsuiker, die in zo’n bowl zit. Het is misschien een natuurlijke suiker, je lichaam blijft het tóch zien als suiker helaas.
TIP!
Maak er een groene smoothiebowl van en verlaag zo de hoeveelheid fructose. Kies hiervoor slechts één stuk fruit (denk aan een banaan) en blend met spinazie of boerenkool.
Vruchtensappies
Bijna iedereen weet dat een glas cola niet onder de noemer ‘gezond’ valt. Datzelfde geldt voor andere bruisende frisdranken. Gek genoeg hebben fruitdranken vaak wel een gezond imago. Dat zal uiteraard te maken hebben met het feit dat er fruit in zit: vruchten staan symbool voor een gezonde levensstijl. Helaas gaan bij de bereiding van deze dranken veel voedingsstoffen verloren. Dit betekent dat ze vers fruit niet kunnen vervangen. Daarbij wordt er vaak veel suiker toegevoegd. Een pakje of flesje vruchtensap bevat zo vijf suikerklontjes.
TIP!
Koop in ieder geval altijd vers sap en houd het bij één glas per dag. Nog beter: eet gewoon een sinaasappel. Minder calorieën en meer vezels dan een glas verse jus.
Wat vind jij het meest irritante product met verborgen calorieën?