Ontstekingsremmende toppers

Vanmorgen schrok ik mij de pleuris toen ik in de spiegel keek. Good Lord, wat een bleek afgetrokken bekkie. Je kent het wel. Zo’n typisch februarisnoetje dat feilloos past bij de gemoedstoestand. Meneer Winterdip is nog niet verjaagd. Hoogste tijd dat ik met mijn kop in het wintersportzonnetje in Oostenrijk ga zitten, maar tot die tijd kan ik wel een extra health boost gebruiken.
Herkenbaar? Hier valt iets aan te doen. Je kunt ten eerste jouw lichaam een steuntje in de rug geven met een beetje extra vitamine D (of gewoon met een dikke jas op het zonnige terras neerstrijken). Maar wist je dat ontstekingsremmende voeding ook veel voor jouw gezondheid kan doen? Aan de basis van veel lichamelijke klachten ligt namelijk een ontsteking en ontstekingsremmende voeding pakt logischerwijs het probleem aan. Simple as that. De hamvraag: welke voeding helpt dan écht? Vandaag deel ik graag mijn zes persoonlijke ontstekingsremmende favorieten met jullie.

Kurkuma
In de Ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren als heilzaam kruid gebruikt. Nogal wiedes: in kurkuma zit namelijk curcumine en deze stof reguleert veel processen die gelinkt zijn aan ontstekingen. Je kunt kurkuma bijvoorbeeld door een curry knallen, er een golden latte van maken of gebruiken als smaakmaker in de havermout. De mogelijkheden zijn eindeloos. Love it. Andere specerijen en kruiden die ontstekingen in het lichaam tegengaan zijn bijvoorbeeld oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt en bieslook. 

Walnoten
Een handje noten per dag: ik raad het iedereen aan. Echt, noten zijn fantastisch. Ze zitten vol met essentiële vetten, eiwitten, magnesium, omega 3 en vitamine E. Door de hoge concentratie antioxidanten hebben walnoten ook nog eens een geweldige ontstekingsremmende werking. Zoek je naar een lekkere topping voor over de yoghurt of havermout? Voeg dan eens walnoten toe. Zit je helemaal gebakken.   

Appels (met schil)
Een appel uit het vuistje is gewoon een goed idee. Waarom? Omdat appelschillen vol enzymen zitten die ontstekingen in het lichaam bestrijden. Daarnaast is de schil ook rijk aan pectine: een belangrijke stof die infecties tegengaat. Kies bij voorkeur wel voor een biologische appel die niet is bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Ander krijg je die heisa weer binnen.

Gember
Verse gember is voor mij een onmisbaar product in de keuken. Ik maak er thee van, gooi het door Aziatische gerechten of drink het puur als shotje. Die laatste optie is door de intense smaak wel alleen geschikt voor bikkels trouwens. Je gaat er gegarandeerd van door het dak. Geen koffie meer nodig! Gember is ook nog eens berengezond. Het werkt namelijk ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Daarnaast  beschermt het jouw darmslijmvlies, gaat het misselijkheid tegen en heeft het antivirale eigenschappen. Wat wil een mens nog meer?

Extra vierge olijfolie
Nog zo’n product dat steevast op mijn aanrecht staat is extra vierge olijfolie. Heel simpel gezegd remt deze specifieke olijfolie ontstekingen vanwege de plantenstofjes die erin voorkomen. Deze stofjes vind je dan weer niet in ‘gewone’ olijfolie. Extra vierge olijfolie bevat daarnaast ook het goede vetzuur omega 9, verschillende antioxidanten én vitamine E. Heerlijk om over een salade of een gezonde pasta te besprenkelen. Ook lekker: een halve avocado met een scheutje extra vierge olijfolie, verse kruiden en rode peper. Alle goede voedingsstoffen bij elkaar. Gewoon uitlepelen en genieten. 

Vette vis
Tot slot mag vette vis niet ontbreken in dit lijstje. Denk aan zalm, haring, makreel en sardientjes bijvoorbeeld. Ik ben gek op vette visjes want ze zijn harstikke gezond. Dat komt onder meer door de ontstekingsremmende omega 3-vetzuren die je in deze vissoorten vindt. En wil je jouw immuunsysteem boosten? Ook dan zou ik zeker vis op het menu zetten. Pas trouwens wel op met de gepaneerde vis of vis met een beslaglaagje. Die zijn minder gezond. Door het krokante jasje zuigen ze bij het bakken of frituren namelijk als een idioot vet op. En dat is dan weer niet de bedoeling. Kies daarom liever voor bijvoorbeeld gerookte vis in een salade of vis uit de oven.

Geef een antwoord