Van knakworst vretende student naar voedingsconsulent

Het is geen droom meer. Ik heb mijn eigen praktijk als voedingscoach en ik doe wat ik het allerliefste doe: mensen helpen hun doelen te bereiken. Ik krijg veel vragen over mijn weg hier naartoe. Hoe ben ik op dit punt gekomen en waar ligt mijn focus als coach? Ik neem je graag mee in mijn persoonlijke verhaal en sta hierbij ook stil bij de belangrijkste aannames.

Ja, ik ben geschoold als orthomoleculair voedingstherapeut en ja, ik geloof in een holistische aanpak. Dit betekent alleen niet dat ik in kleermakershouding met wierook mijn cliënten bedwelm, mijn edelstenen tevoorschijn tover en roep dat ze alleen nog maar linksdraaiende havermout mogen eten. Absoluut niet zelfs. Ik ben zo nuchter als een baksteen. En ik weet toevallig uit eigen ervaring –ik was ooit 15 kilo zwaarder- dat de stand van de maan geen invloed heeft gehad op mijn gewichtsverlies.

Ik geloof alleen wél dat de wetenschap continue in beweging is. En dat er meer is dan een traditionele Schijf van Vijf, een boterham met kaas en een pak melk. Precies naar die nieuwe ontwikkelingen kijk ik ook als coach. Op een nuchtere, simpele en praktische manier.

Meer dan 10 kilo erbij
Toen ik ging studeren kreeg ik totale vrijheid over mijn leven én eetgedrag. Ik vond het fantastisch, maar het was het startpunt van vier ongezonde jaren. Chips gevuld met smeerkaas, witte tosti’s met jong belegen en naar plastic smakende kaas, nachtelijke versnaperingen als Turkse pizza’s en broodjes kroket, kannetjes vol bier, blikken knakworst en koppijnwijn: ik draaide er mijn hand niet voor om. Ik vrat alles wat los en vast zat. In recordtempo kwam ik meer dan 10 kilo aan. Ja, ik zag dat ik een dikkere toet kreeg, dat mijn broeken niet meer pasten, dat ik wallen had en er ongezond uit zag, maar ik vond dat in eerste instantie niet zo erg. Ik genoot immers met volle teugen van de geneugten des levens. Wat wil een twintigjarige nog meer? Niets. Of toch wel? Toch wel, bleek in 2011. Als een blikseminslag was daar ineens dat omkeerpunt.

Hét moment
Ik herinner mij dat kantelpunt nog goed. Ik stond voor de spiegel. Een figuur corrigerende string (dat bestaat) moest mijn zelfgekweekte lovehandles bedekken. Evenals een modellerende panty met extra versteviging en een afkledend zwart topje. Ik wurmde mij met alle moeite in een zwartleren rokje en bekeek mezelf voorzichtig in de spiegel. Toen knapte er iets. Tranen rolden over mijn wangen. Dit was niet de Esmee die ik wilde zijn. Dit klopte niet. Hier moest iets gebeuren.
Ik wilde geen geld meer uitgeven aan corrigerende rotzooi, ik wilde mezelf niet in te kleine pashokjes in te kleine broeken wurmen, ik wilde niet de hele tijd mijn rokjes naar beneden trekken omdat ik vond dat mijn benen te dik waren, maar bovenal wilde ik niet meer zo onzeker zijn. Ik wilde met opgeheven hoofd door het leven en trots zijn op wie ik was. Een gezonde, zekere, fitte en vrolijke meid: daar ging ik voor. Dat moment voor de spiegel was het startpunt voor een totaal andere lifestyle en mindset.  

Crashen en razendsnel afvallen
Dat er wat moest gebeuren stond vast. Maar hoe ik dat ging aanpakken? Geen idee. Ik had nog nooit een dieet gevolgd en in mijn omgeving vooral gezien wat niet werkte. Toch koos ik in eerste instantie voor een bikkelhard crashdieet waar ik niet trots op ben. Het betekende concreet twee keer per dag een dieetmaaltijdreep, een paar stuks fruit of snackgroentes en één keer een lichte avondmaaltijd. Denk aan een kant-en-klare maaltijdsalade van de supermarkt. Een idiote tactiek. Slecht en ongezond. Ja, ik viel razendsnel flink wat kilo’s af maar ik wist ook: dit ga ik nooit volhouden. Geen enkele Nederlander, ik in ieder geval niet, kan zijn hele leven zonder een stevige boterham. Verder miste ik mijn yoghurt, af en toe dat glaasje wijn, een stukje kaas en nog zoveel meer. Ik wist toen zeker dat ik mijn levensstijl cruciaal moest veranderen wilde ik blijvend resultaat zien.

Het Normale Dieet
Ik weet nog dat ik naar de dieetmaaltijdreep in mijn hand keek en besloot dat die reep de laatste was. De weeïge smaak van banaan met chocola staat nog steeds in mijn smaakpapillen gegrift. Ja, het was tijd voor een nieuwe stap, tijd voor onderzoek en tijd voor blijvend succes. Het was vooral ook tijd voor een nuchtere insteek. Een aanpak die werkte zonder enige vorm van hysterie. Er moest toch een ‘normale’ weg zijn om gezond en fit door het leven te gaan? Zo ontwikkelde ik langzaam mijn nieuwe levensstijl. Inmiddels zijn we een 10 jaar verder, ben ik 15 kilo lichter en nooit meer aangekomen. Mijn ervaring heb ik na mijn eigen onderzoek in 2015 gedeeld in een boek: Het Normale Dieet. Eenvoudige leefstijltips, simpele recepten met verse producten, maar vooral veel ervaringsverhalen vormden hierbij de basis. Met dit boek wilde ik laten zien dat gezonder leven echt mogelijk is, ook met een klein budget. Het was mij, als arme, roekeloze student, immers ook gelukt. Met beide benen op de grond, laagdrempelig, gevarieerd en betaalbaar: dáár draaide het voor mij om bij Het Normale Dieet.

Orthomoleculair therapeut
Zes jaar later geloof ik nog steeds in deze kernbegrippen. Inmiddels heb ik mijn kennis wel uitgebreid met het doorspitten van tientallen lifestyle- en voedingsboeken en een geaccrediteerde opleiding tot orthomoleculair voedingstherapeut afgerond. Ortho-watte? Ik leg het uit. Je moet het eigenlijk zo zien. We zijn allemaal opgebouwd uit cellen en deze cellen hebben allerlei voedingsstoffen nodig. Denk aan vitaminen, spoorelementen, koolhydraten, mineralen en eiwitten bijvoorbeeld. Als orthomoleculair therapeut kijk ik ernaar het lichaam te voorzien van al deze benodigde bouwstoffen om optimaal te kunnen functioneren. Om je echt een winnaar te voelen dus. Dat gaat iets verder dan het elimineren van kant-en-klaar maaltijden, gefrituurde snacks en suiker. Het is echt een samenspel van de juiste voedingselementen en combinaties.

Schijf van Vijf 2.0
Ben ik nu zweverig? Nee. Ik ben nog altijd de nuchtere Esmee van Het Normale Dieet. Ik weet als orthomoleculair therapeut alleen nog meer over voeding en ik geloof dat de wetenschap omtrent dit onderwerp continue in ontwikkeling is. We mogen dan ook best met een wat modernere blik naar ons huidige voedingssysteem en de Schijf van Vijf kijken. Minimaal 250 gram groentes per dag? Maak daar maar 400 gram van! Geen roomboter en volle kwark vanwege de ongezonde vetten? Onzin. Volle zuivelproducten zorgen juist voor een verzadigd gevoel en energie, zonder dat het veel effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Twee tot drie tussendoortjes per dag? Houd het liever bij drie volwaardige maaltijen, dan zet je niet steeds je lichaam aan het werk om het te verteren. En zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Kortom: ik vind dat we onze kop niet in het zand moeten steken, moeten blijven leren en moeten meegaan met de tijd. Havermelk náást gewone melk dus. En tempeh náást een stukkie kip. En zeewier náást de ouderwetse stronk broccoli. Variatie is heilig.

Praktisch én holistisch
Samengevat combineer ik als coach mijn down-to-earth mindset met de nieuwe kennis die ik als orthomoleculair voedingstherapeut heb opgedaan. Ik wil de juiste tools aanreiken om op elk moment zelf de beste keuzes te maken. Hierbij kies ik voor een holistische aanpak. Van dat woord krijg je misschien lichte uitslag, maar heel simpel gezegd gaat het erom dat alles met elkaar verbonden is. Oftewel: jouw bewegings- en voedingspatroon, mindset, stresslevels, slaapuren en ontspanningsmogelijkheden zijn allemaal aan elkaar gelinkt. Zorg je in de basis dus niet goed voor één van deze pijlers, dan kunnen er klachten ontstaan. Denk aan overgewicht, maar ook aan een rommelende buik, acne of chronische vermoeidheid bijvoorbeeld. Ontzettend vervelend, maar veel problemen kunnen met de hulp van de juiste voedingstoffen, beweging en ontspanning écht worden opgelost. Precies naar die mogelijkheden kijk ik als coach. Op een simpele en praktische manier.

Gezonder, energieker, stabieler
Uiteindelijk geloof ik vooral in een duurzaam advies op maat. Ieder mens is anders. Ik ga voor een gezonde levensstijl die écht vol te houden is. Nooit meer een broodje oude kaas, nooit meer een wijntje of nooit meer een stuk cheesecake geloof ik dus niet in. We zijn niet heilig. Wel weet ik, als ervaringsdeskundige, dat je jouw gezondheid absoluut een blijvende boost kunt geven. En dat het echt mogelijk is om je gezonder, energieker, stabieler en gewoon veel lekkerder te voelen. Precies dát wil ik meegeven aan de buitenwereld. En om maar even met Rob Geus zijn woorden te eindigen: man, man, man, wat heb ik daar zin in!

Wil jij ook een vliegende start maken? Bekijk dan hier mijn KICK-START pakket of boek direct via de Urban Beauty Bar.

Geef een antwoord