Geen gezeik, iedereen rijk.

Januari: bij uitstek een maand van goede voornemens. Dit jaar ook de maand van de bestorming van het Capitool trouwens en eveneens de maand waarin de Britse variant van het coronavirus plotseling om de hoek kwam kijken. Het is wonderlijk. Toen ik 2020 afsloot dacht ik toch even kort, toen ik mijn tanden in die lauw opgewarmde oliebol zette, dat alles beter werd. Ik had bij het openen van mijn champagne kunnen weten dat het niet zo was. Zelden zulke smerige bubbels gedronken. Een pisgele kleur, mierzoet en weinig koolzuurhoudend. In alle opzichten een slecht voorteken voor het nieuwe jaar.

Goed. Terug naar de voornemens. Vroeger deed ik er nooit zo aan, die goede voornemens. We weten immers allemaal dat iedereen ergens halverwege januari de handdoek in de ring gooit. Wetenschappers hebben zelfs de exacte datum gevonden waarop dit gebeurt. 12 januari is namelijk dé dag waarop de meesten weer terugvallen in hun slechte gewoontes van het oude jaar. Als het goed is zit iedereen nu dus weer in dat schmutzige joggingpak op de bank een zak Bugles met smeerkaas te verslinden.

Of toch niet? Is het wél mogelijk om vast te houden aan dat plan om je leven te beteren? Ik denk van wel. Dit is dan ook de reden dat ik tegenwoordig wél aan goede voornemens doe, maar alleen onder strikte voorwaarden. Anders bak ik er geen zak van.

Voorwaarde 1:
Weet wat jouw motivatie is. Ik herhaal: weet wat jouw motivatie is.
Veel mensen maken voornemens aan de hand van de mening van anderen. Zij wil afvallen omdat die arrogante kwast van twee hoog haar dan aantrekkelijker vindt. Hij wil een nieuwe studie doen omdat hij dan eindelijk gezien wordt door zijn sigaar rokende en rode ribbroek dragende schoonvader. Punt is alleen dat anderen vaak helemaal niet bezig zijn met jouw doelen. Zij hebben het al veel te druk met zichzelf. En het werkt weinig motiverend als die schoonvader helemaal niet begint te juichen als jij eindelijk dat verschrikkelijke tentamen hebt gehaald.
Kies daarom echt voor wat jíj wil en wat jouw intrinsieke motivatie is. Dat werkt echt het beste. Wil je afvallen voor die pipo van twee hoog óf wil je afvallen omdat je je daadwerkelijk fitter wil voelen? Dat is de hamvraag.

Voorwaarde 2:
Stel haalbare doelen. Correctie: stel haalbare doelen ná 1 januari.
Uiterst belangrijk. Ga niet direct op nieuwjaarsdag beginnen met de uiteenzetting van jouw goede voornemens. Grote kans dat ‘nooit meer alcohol’ dan immers op jouw lijstje staat en we weten allemaal dat dat niet realistisch is. Toegegeven: ik spreek hiermee voor mezelf.
Geef jouw lichaam en geest in ieder geval de kans om het oude jaar weg te spoelen, letterlijk en figuurlijk. Daarna is er ruimte om na te denken over jouw snode plannen voor het nieuwe jaar. Blijf hierbij realistisch. De staatsloterij winnen is niet realistisch. In een maand tien kilo afvallen ook niet. Wees dus reëel en denk in kleine stapjes. In een maand één kilo afvallen is al meer acceptabel. Dan zit je tegen het einde van het jaar op jouw streefgewicht en kun je je met de feestdagen weer een slag in de rondte eten. Geintje natuurlijk. Al heb ik veel over voor de perfecte Beef Wellington, een uiterst smeuïge aardappelgratin of een sappige, goedgevulde kalkoen.  
En ik zeg altijd maar zo: een doel halen is fantastisch, maar een doel niet halen is ronduit klote. Keep that in mind.  

Voorwaarde 3:
Schrijf je voornemens op. Correctie: schrijf je voornemens positief op.
Voornemens opschrijven is key. Waarom? Omdat je dan een stok achter de deur hebt. En je kunt wegstrepen. Hoe lekker is het om met een rode pen een ferme streep door dat behaalde doel te krassen? Je mag het natuurlijk ook ‘digitaal afvinken’, maar dat maakt mijn pleidooi ineens een stuk lulliger. Wegkrassen met rode pen is overtuigender.
Let daarbij op de formulering van je doelen. Positief geformuleerde doelstellingen hebben een grotere kans van slagen dan doelen die negatief zijn geformuleerd. Schrijf dus niet op: ‘ik móet minimaal één keer per week mezelf naar de sportschool slepen’, maar schrijf op: ‘ik ga minimaal één keer per week ‘feel good stofjes’ laten vrijkomen in de sportschool en me daarna potverdikkie blij voelen.’
(Voor wie dit niet weet: tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal neurotransmitters; stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren en wij ons gelukkiger voelen. BONUS!)

Zoek je nog een leuk boekie om die voornemens in op te schrijven? Ik vind de notebooks van MOYU heel tof. Deze herschrijfbare notitieboekjes zijn gemaakt van steenpapier, waardoor er géén hout en water nodig is om het boekje te produceren. Dat is toch fantastisch? We willen immers ook wat goeds doen voor de planeet dit jaar. Dat is mijn voornemen in ieder geval.  

Geef een antwoord